Perşembe, Ağustos 23, 2012 | By: Unknown

Bu Oyunlarla Büyüdük...



Günümüz teknolojisi akıl almaz bir hızla ilerlemeye devam ediyor.
Geçtiğimiz yüz yılda yaşanan toplam gelişme son 10 yıllık gelişmenin yakınından bile geçemez herhalde.
Şöyle bir düşünün, 10 yılda ne kadar çok yeni teknoloji ile tanıştık. Bilgisayarların ve iletişim sektörünün gelişmesi bilgi paylaşımını ve teknolojideki ilerlemeyi sağladı diye düşünüyorum. Tarihi gelişim içerisinde icat edilen bir aletin başka bir devlet tarafından kullanılması aylar, yıllar sürerken artık dünyanın bir ucunda bulunan bir icat 10-15 gün içinde dünyanın her yerinde bulunur hale geliyor.

Peki çocukluğumuzda oynadığımız oyunlar için ne denilebilir.
Nedense bu anlamda nostalji çok hoşuma gidiyor. Çocukluk yıllarımı hatırlıyorum ve bugünün çocukları için çok ama çok üzülüyorum. Benim çocukluğum 90'lı yıllarda geçti ve bence gerçek anlamda eğlenerek, çocuk gibi büyüyen son nesil bizim neslimizdi. Bizler atari, tetris gibi dönemin yüksek teknolojileri ile oyunlar oynasak da sokak oyunlarının, tadını verebilecek bir oyunun halen var olmadığı kanısındayım. Şimdi ise artık bilgisayar başından kalkmayan ( sadece oyun oynayanları kastediyorum, yoksa bilgiye ulaşma amaçlı bilgisayar kullanımı elbette güzel bir şey) çocuklar, geleceğin asosyal toplumunun temelini atabilir. 


Bilgisayar ülkemize 70'li yılların sonunda ve hatta gerçek anlamda 80'li yıllarda girdi. Tabi ki 64kb'lık PC'ler nasıl bir bilgisayar deneyimi sundu bilemiyorum. İnternetin hayatımıza girmesi biraz daha uzun bir süreç oldu. Benim çocukluğumda atari ile başlayan oyun oynama süreci elbette pc ile devam etti. Artık günümüzde PES (Pro Evolution Soccer), FIFA gibi seriler görüntü kalitesi üst düzey, yapay zekası çok iyi işleyen oyunlar çıkarsa da gerçekten FIFA 99, Tsubasa, Pele's Soccer gibi oyunların verdiği o zevki veriyor mu bilemiyorum...

 Şimdi paylaşacaklarım bizleri yıllar yıllar öncesine götürecek...




Mesela Atari 2600'ün hayatımıza getirdiği; PELE's SOCCER


Futbol dünyasının bir efsanesidir Pele... Bu isimden yola çıkaran geliştirilen Pele's Socceer'da en basit grafikler kullanılırken, futbolcular adeta noktalardan ibaretti

1982 yılında FOOTBALL MANAGER



1982 yılında geliştirilen Football Manager, futbol yönetimi simülasyonunun atası olarak da nitelendirilebilir. Sinclair ZX Spectrum bilgisayarlarda bu oyun, o yıllarda fenomen olmuştu.

1987 yılında SOCCER


1987 yılında ortaya çıkan Soccer, NES'in popüler olduğu o yılların efsane oyunlarından biriydi. Futbolcular artık noktadan ibaret değildi.


1989 - KİCK OFF


Bu oyunda futbol sahası tepeden görünürken, futbolcular da haliyle daha ufak çaplıydı.


1993 - SENSIBLE SOCCER


Daha gelişmiş kontrol sistemiyle dikkat çeken Sensible Soccer, Kick Off'un egemenliği için de en büyük tehditti. Grafik kalitesi bakımından çok yetersiz olmasına karşın oynanabilirlik açısından bilgisayar tarihinin en iyilerinden birisi olarak gösterilen Sensible Soccer, halen futbol tutkunlarının özlemini çektiği bir oyun.


1992 - CHAMPIONSHIP MANAGER


Championship Manager'ın ismi aslında birçok kişiye yabancı gelmeyecektir; zira bugün bile bu oyunun devam sürümlerini, daha gelişmiş bir formatta görebiliyoruz. İlk sürümü 1992 yılında PC'ler için geliştirilen oyun, o yıllar da efsane olmayı başarmıştı.

1994 - FIFA INTERNATIONAL SOCCER


EA'nin futbol oyunu serisinin ilk halkası olan FIFA International Soccer, 16-bit renk derinliğindeki oyunların egemen olduğu dönemde oyunculara sunulmuştu. Oyunun bir diğer özelliği de futbol takımlarıyla lisans anlaşması bulunan ilk video oyunu olmasıydı.

Daha gerçekçi grafikler, iyileştirilmiş kontrollerle oyuncuların büyük beğenisini toplayan International Superstar Soccer, o yılların en iyi 2D futbol oyunuydu.



1994 - SENSIBLE WORLD OF SOCCER


2D futbol oyunu ile birlikte futbol yönetim simülasyonunu da harmanlayan Sensinle World of Soccer, 1994 yılında ortaya çıkmıştı.


1994 - VIRTUA STRIKER


3D yani 3 boyutlu ilk futbol oyunu olan Virtua Striker, akıcı animasyon efektleri ve grafikleriyle de o yıllar büyük takdir toplamıştı.


1995 - ACTUA SOCCER


Bu oyunla birlikte artık 4 oyuncu aynı anda futbol maçı yapabiliyordu. Gerçekçi atmosferiyle de dikkat çeken oyunda oyuncular golleri veya önemli pozisyonları da tekrar tekrar izleyebiliyor, farklı kameralarla sahayı görebiliyordu.


1997 - SUPERSTAR SOCCER 64


Nintendo 64 için yenilenen SuperStar Soccer 64, 3D animasyona sahip olmasının yanında akıcı grafikleriyle de öne çıkıyordu.


1997 - PREMIER MANAGER '98


Premier Manager 97'nin ufak eklemelerle yenilenen sürümü olan Premier manager '98, takımındaki futbolculara antrenörlük yapabilmesine olanak veriyordu.
Üzerine bir çok manajerlik oyunu çıkmış olsa da oynadığım ve unutamadığım süper bir oyundu.


1998 - FIFA ROAD to WORLD CUP '98


İçerisindeki müzik parçalarıyla sadece grafik değil müziğin de gücünü kullanan oyunda 16 farklı stadyum bulunuyordu.


1999 - THIS IS FOOTBALL


İçerik olarak FIFA kurallarına aykırı ilk oyun olan This Is Football ile grafik kalitesi bir adım daha öteye taşınıyordu.


2001 - PRO EVOLUTION SOCCER


Konami'nin PES akımını başlatan ilk oyunu olan ve 2001 yılında geliştirilen Pro Evolution Soccer, daha zeki kalecilere sahip olmasının yanında akıl dolu pas kavramını nihayet bir futbol oyununa taşıyordu.


2005 - FOOTBALL MANAGER


Championship Manager oyunu üreticisi EIDOS firmasında yaşanan büyük problemlerin ardından ayrılan bir grup tarafından kurulan Sports Interactive tarafından geliştirilen Football Manager, daha kullanışlı bir kullanıcı ara birimine sahipken, daha gelişmiş bir oyun motorunu kullanıyordu.


2007 - FIFA 2008


Grafik kalitesi bir hayli iyi olan FIFA 08'de gelişmiş bir oyun motoru kullanılırken, bu oyunun ardından futbol oyunlarındaki değişim daha da artacaktı.


2011 - FIFA 2012


Oyunun atmosferi, futbolcuların gerçekçiliği, gelişmiş animasyon ve grafikler... FIFA 12, futbol oyunlarının geldiği son nokta..


 2011 - PRO EVOLUTION SOCCER 2012



PES'in son sürümü olan PES 2012, 2011 Ekim ayında raflardaki yerini aldı ve gelişmiş kontrol sistemiyle serinin en iyi oyunu oldu.


0 yorum:

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara