Cuma, Nisan 13, 2012 | By: Unknown

GAME OF THRONES - TAHT OYUNLARI (GEORGE R. R. MARTIN)

   GAME OF THRONES
TAHT OYUNLARI
GEORGE R. R. MARTIN
         Bu yazıyı yazmak için sabırsızlandığımı söyleyebilirim. Çünkü dizisinin ilk sezonunu izleyip kitabını sonra okumak bahtsızlığı yaşadığım bu kitapta farketmeden bir doğru birşey yaptığımı anladım. Kitap yazarı George R. R. Martin gerçekten çok büyük bir dünya yaratmış romanında. Epik- Fantastik türdeki eserinde bizleri bambaşka bir yaşamın tam ortasına koyuyor. Gerçekten son yıllarda okuduğum en güzel kitap olduğuna karar verdiğim Martin'in eseri o kadar geniş ve ayrıntılı anlatmış ki gerçekten direk kitabı okuyan birisi kim kimdi derken kitabın sonuna gelebilir. O kadar çok güçlü karakter var ki kitabın içinde yazar kitabın sonuna bu kişilerin tamamının kim olduğunu gösteren aile haritalarını eklemek zorunda kalmış. Bu da benim şansım oldu çünkü kitabı okurken görsellikle desteklemiş oldum. Karakterleri dizideki oyuncularla birbirine bağlayınca kitapta kim kimdir sorununu hiç yaşamadım.
     

           Kitabımızda yazların on yıllar, kışların bir insan ömrü sürdüğü diyarda yaklaşan kış öncesi Yedi Krallık'ta yaşanan çalkantılı dönemi anlatıyor. Orijinalı 4 kitaplık bir seri ancak Türkiye'de yayın hakkını alan Epsilon yayınevi serinin ikinci kitabı olan "Kralların Çarpışması'nı" iki kısım olarak çıkardı.

            Hikayemiz Yedi Krallık sınırı olan kuzeydeki sur dışında başlıyor. Üç gece bekçisi ( Gece Bekçileri suru ve sur dışından gelecek "akgezen"lere karşı savunma için yemin eden insanlara verilen ad) surun dışında devriye gezerlerken başlarına gelen esrarengiz olay sonucu sur haraketlenir...

            Bu sırada Eddard Stark (Stark Hanedanı ve Kışyarı Lordu; Kuzey Muhafızı)  gece bekçiliğinden kaçan bir haine verilen ölüm cezası için iş başındadır. Yetişkinliğe adımını atmış çocuklarıyla idam cezasını yerine getirdikten sonra Kışyarı'na dönen Stark Hanedanı erkekleri ummadıkları bir süprizle karşılaşırlar. Yüzyıllar önce kaybolan, Stark Hanedanı simgesinde resmi olan ölü bir ulukurt yerde yatmaktadır ve etrafında ölmeden önce dünyaya getirdiği 6 yavrusu Stark çocukları arasında paylaşılır.

Eddard Stark rolündeki Sean Bean
Kral Robert rolündeki Mark Addy
           Eddard kısaca Ned Kışyarı'na döndüğünde eşi Leydi Catelyn kendisine gelen mektubu Ned'e gösterir. Ned'in eski dostu Kral Robert Baratheon yola çıkmış ve Kışyarına gelmektedir. Hazırlıklar başlar ve Kral Robert, eşi Kraliçe Cersei, çocukları Prens Joffrey, Prenses Myrcella, Prens Tommen, Kraliçenin kardeşleri Tyrion Lannister ve Jamie Lannister'la birlikte yaklaşık 300 kişilik bir heyetle Kışyarı'na gelir. Eddard aslında kralın ne için geldiğini biliyorsada bunu ondan duymadan dillendirmek istememektedir. Kral ölen Kral'ın Eli (Osmanlı'da sadrazam pozisyonu gibi düşünülebilir.) Jon Arryn öldürülmüştür. Aslında Eddard'da görevi istememektedir. Kral ona bu teklifi götürene dek reddetmek için bahanesini bulmaya çalışır. Çok fazla spoiler vermek istemediğim için burada neler olduğunun özetini anlatmadan geçeceğim çünkü bence önemli kesitler var. Sonuç olarak Ned ( Eddard) Stark ve Kral'ın heyeti güneye yani  Yedi Krallığın yönetildiği Kralın Diyarı'na yola koyulurlar. Bu sırada Stark Hanedanı çocukları Robb, Bran ve Rickon Kışyarı'nda anneleri ile birlikte kalırken; Kral'ın oğlu tahtın gelecek varisi Prens Joffrey ile evlendirmeyi düşündüğü Sansa Stark ve küçük Arya Stark'da babalarıyla güneye haraket ederler. Bu sırada babasıyla güneye gidemeyen gayrımeşru oğul Jon Snow, Catelyn tarafından da istenmeyince amcası Benjen Stark ile kuzeye, sura yani Gece Bekçileri'ne katılmaya doğru yola koyulur.

           Kral'ın Eli olarak göreve başlayan Eddard Stark kendini çok yaban bir macera ve entrikanın içinde bulacaktır. Hiç alışmadığı şeyler görecek olan Eddard bir yandan dostu Kral Robert'ı memnun etmeye bir yandan yalan, ihanet, ikiyüzlülük ve ihtirasın arasında krallıkta işleri yoluna koymaya çalışmaktadır.
         
Daenerys Targaryen rolündeki Emilia Clarke
Prens Joffrey Baratheon
            Saraydaki sorunların yanı sıra henüz Yedi Krallık'ta kimsenin bilmediği sorunlarda çıkmak üzeredir. Tahttan yıllar önce uzaklaştırılmış ve Lordu öldürülmüş Targaryen hanedanının varisi olan Viserys ve Daenerys Targaryen hakları olarak gördükleri tahtı geri almak için savaşçı- barbar kavim olan Dothraki halkının lideri Kahl Drogo ile pazarlığa girişirler ve sonuçta tahtı geri almak için kendilerine yardım etmesi için Drogo ile anlaşırlar. Bunun sonucunda Kahl Drogo ve Daenerys evlenir. Daenerys artık sadece Targaryen varisi değil aynı zamanda da Dothraki kavminin Kahlessi'sidir. Bu evlilik sonrası Khal yeni eşiyle ana toprakları Vaes Dothrak'a kadar gidip seremoniyi bitirecek ve sonra Yedi Krallığa doğru harakete geçeceklerdir. Tabi planları umdukları gibi gitmez.

Robb Stark
           Kral Eli olarak göreve başlayan Ned Stark sarayın ekonomisi, siyasi dengeler, Kral'ın içki ve kadın düşkünlüğü gibi şeylerle uğraşırken bir yandan da kış gelmektedir. Bir insan ömrüne yakın süren kış yaklaşırken yüzyıllardır görülmeyen "Akgezen"lerin görüldüğüne dair haberler surun kuzeyinden gelmektedir. Her geçen gün surun kuzeyinden kaçan yabanıllar surlarda yakalanmaktadır. Bu sırada Gece Bekçilerine katılmak için yemin eden Eddard'ın gayrımeşru oğlu Jon Snow'u da bekleyen sınavlar vardır.
         
               
Jamie Lannister
        Eddard saraydaki dedikodular ve şüpheyle çıktığı yolda başta Kraliçe ve sarayda yaşayan bir kaç kişiyi daha rahatsız edecek olan bir sırrı açığa çıkarmıştır ancak ne yazıkki iyi niyetli tavrı karşılık bulmamış üstelik içki müptelası Kral Robert kaza geçirmiş ve ölmüştür. Öğrendiği gerçekler, sarayın gerçekleri ve onuru arasında sıkışıp kalan Eddard'ın vereceği karar çok önemlidir ve sadece kendi hayatını ilgilendirmemektedir. Öğrendiği gerçeği saklamak istemeyen Eddard bunu açığa çıkardığında yeni Kral ve artık Kral'ın annesi olan Cersei'nin gazabına uğrayan Kral eli tutuklanmış ve cezasının ne olacağına Kral tarafından karar verilmesini beklemektedir. Kışyarı'na gelen tutuklama haberi sonucu Stark hanedanının sıradaki varisi Robb, kuzey hanedanlarını toplayıp yola çıkar. Amacı artık tahtın kontrolünü ele geçirmiş olan Lannister hanedanın elinden babası Eddard Stark'ı kurtarmaktır.

Sansa Stark
            Lannister Hanedanı lideri Tywin Lannister'da gelecek olan savaşın olasılığına karşılık harakete geçmiştir. Oğul Tyrion'u kurtarmak için yola koyulan kardeşi Jamie Lannister ise Robb Stark'ın ustaca manevrası sonucu esir düşmüştür. Stark'lar artık intikam ateşiyle haraket ederken kuzey savaşçılarının beklenmedik teklifi Robb'u onurlandırmıştır. Amaç değişmiş ve daha ciddi bir hal almıştır.

Leydi Catelyn Stark
            Kuzey, güney, Kışyarı, Kral Diyarı, Vaes Dothrak, Dar Deniz, Kartal Yuvası... gibi kendine has bir dünyada geçen hikayede başta Stark Hanedanı olmak üzere, Baratheon, Tully, Targaryen, Lannister, Arryn, Tyrell, Greyjoy ve Martell Hanedanları gibi soylu aileleri anlatan Taht Oyunları gerçekten çok büyük bir dünyayı önümüze seriyor. İlginç olan yazarın bu kadar güçlü karakterleri bir arada bir denge içinde ve gayet hoş bir şekilde anlatmış. Martin'in bu eseri dünyada büyük yankı uyandırmışsa da ülkemizde farkedilmesi dizisinin çekilmesiyle oldu. Daha önce başka yayınevi tarafından ülkemize getirilen eser çevirisi pek beğenilmeyince hakketiği ilgiyi alamadı. Epsilon ise başarılı sayılabilecek(!) çevirisi ile gereken ilgiyi görmüş ve sonunda ikinci kitabımız Kralların Çarpışması kitabı da çevrilerek satışa sunulmuştur.
Jon Snow
              Çeviri için kısa bir eleştrim olacak. Çeviri bir önceki çeviriye oranla başarılı olmuş olabilir ancak çeviren kişinin özellikle özel isimleri çevirmiş olması çok iyi olmamış. Örneğin Eddard Stark'ın gayrımeşru çocuğu Jon Snow'un soyadını da tercüme eden çevirmenimiz kendisini bizlere Jon Kar diye takdim etmiş. Stark çocuklarının aldığı köpek isimleri, Arya'nın kılıcını ve daha aklıma gelmeyen bir çok özel isimi çevirmesi nedeniyle çok da başarılı olduğu söylenemez. Daha iyi bir çeviri yapılabilirdi benim düşünceme göre.
Arya Stark
Brandon Stark



Theon Greyjoy

Kahl Drogo ve Khaleesi Daenerys
               Dizisi çevrilen eser bu sayede çok büyük bir hayran kitlesi yakaladı. Imdb.com'da aldığı 9.4 puanla diziler içerisinde çok iyi bir düzeye ulaşmış durumda. Karakter seçimlerinin çok doğru olduğunu söyleyemem çünkü kitaptaki yaşları ile dizideki oyuncuların yaş durumları arasında bariz farklılıklar var. Dizi genel anlamda gerçekten çok başarılı. Bir çok kitaptan çeviri film izledim ancak dizi olunca detayların artması nedeniyle daha anlamlı birşeyler ortaya konulmuş oluyor. Kitapla bu kadar iç içe giden bir yapım görünce aklıma ilk gelen acaba "Yüzüklerin Efendisi" kitabı da film yerine dizi şeklinde uyarlansaydı ne olurdu sorusu oldu. Bunun gibi aklıma gelen bir çok senaryo var şu anda genelde kitapdan aktarımı olan yapımlarda kitabı okuyan kişiler kitapta hoşlarına giden bölümlerin yayına alınmaması sebebiyle senaristleri eleştirir. Game Of Thrones'da bu minimum seviyede elbette atladıkları yerler de olmuş ancak bu çok fazla değil ve önemli sayılacak herşeyi göstermiş. Dizideki oyuncuların tamamına yakını ise gerçekten çok iyi bir performans ortaya koymuş. Ancak Sean Bean'ın diziden erken ayrılması benim adıma çok üzücü oldu. Hem kitabı hem de diziyi mutlak surette tavsiye ederim. Dizideki oyuncuların fotoğraflarını koymaya çalıştım tabi bunlar sadece ufak bir kısmı...








Kitaba ve diziye verdiğim puan: 9/10








2 yorum:

MyArsive dedi ki...

Okumayan bilmez... Ben geçen yıl dizi ile tanıştım G.R.R.Martin ile biliyorsunuz kitap geçen yaz çıktı. Aldım tabi 1500 sayfaya yakın kitabı sanırım 10 gün de bitirdim. serinin ikinci kitabı "kralların çarpışması" ve geçen hafta çıkan serinin üçüncü kitabı "kılıçların fırtınası"nın 1.cildini şimdi bitirdim. dizinin ikinci sezonu amerikada şuan yayınlanıyor. bende takip ediyorum. halı hazırda 8.bölüm yayınlandı. ve 10 bölümde de bitirecekler. Ancak şunu söyleyebilirim ki kitapla dizi arasında uçurum var. Bir çok olay atlandığı gibi kimi yerde de hikaye ile dizi arasında çelişkiler olmuş. Diziyi takip ediyorum ama kitabı okumak bambaşka... Bu arada bu seri kitapda oluşacak 5 kitabı yayınlanmış durumda diğer iki kitabda yakında çıkacakMIŞ. bizim ülkemizde türkçe olarak ilk üç kitap çıktı. 1. kitap (taht oyunları) 1500 sayfa civarında tek cilt. 2.Kitap (Kralların çarpışması) 550 sayfa civarında 2 cilt (550+550) 3.kitap (kılıçların fırtınası) 690 sayfa civarında 2 cilt (690+690)

Unknown dedi ki...

Evet dizi - kitap arası zaman zaman farklılıklar veya anlatılmamış şeyler var ama yine de kitaptaki hikayeye en sadık uyarlamalardan birisi bence...

Normal olarak kitabın tamamını anlatmak zaten imkansız zira anlatılmaya kalksa 1 kitaba 10 bölüm değil 20 bölüm bile az gelebilir...

Kitabın 6. cildinin bu sene yaz ayları sonunda çıkacağını okudum dün bir yerde. Türkiye'de çevirmen Sibel Alaş hızlı çalışıyor bu hızla seneye kadar tüm kitapların Türkçesinin çıktığını görürüz diye tahmin ediyorum.

Bende bugünlerde 2 ciltin 2 kısmını bitirmek üzereyim en kısa zamanda 3. cilde başlamak istiyorum.

Bu arada ilk kitap 847 sayfa :D ayrıca çıkan da ikinci baskısı daha önce Arkabahçe Yayıncılık bir baskı yapmıştı ancak çevirisinin düzgün olmamasından dolayı tutmamıştı kitap...

Yorum Gönder

Bu Blogda Ara